Saturday, October 29, 2016

Kako ustaviti kolcanje

Vsi smo se že večkrat spraševali, katera metoda za ustavitev kolcanja je najboljša. Se nam je kolcalo do onemoglosti, zadrževali smo sapo, pili vodo, se vlekli za ušesa... Mogoče sem pogruntal pravo metodo, kako ustaviti kolcanje.  

Prva pomoč pri kolcanju

Da preskočim uvodno filozofijo, poglejmo najprej, kako ustaviti kolcanje hitro in efektno:

  1. Najprej se umirite. Nehajte piti, kaditi, se smejati, jeziti, jezditi konja itd. Dajte telesu kakšno minuto ali dve, mogoče se bo kolcanje ustavilo samo.
  2. Če se ni ustavilo, najdite prvo kuhinjsko ali kopalniško pipo. Za vodo, jasno. 
  3. Vode NE bomo pili, ampak uporabili zanimivo metodo. Nagnete se nad umivalnik, v roko zajamete tekočo vodo izpod pipe in namičite goflo v vodo. Kot bi hoteli piti...vendar ne pijemo! Potem pa skozi usta pozaugajte čimveč vode v usta, kot bi hoteli vdihniti skozi vso to vodo, tako da vam bo voda napolnila usta in bo skorajda želela že zapolniti grlo.
    Nekega hudega dihanja skozi vso to vodo ne morete uprizoriti, vendar vztrajajte kakšne pol minute, minuto in skušajte VDIHNITI SKOZI VODO - v tem je poanta
  4. Ponavadi uspe že po nekaj 10 sekundah in kolcanje se takoj neha!

Zakaj? Kako je lahko ta smešna metoda učinkovita?


Dejansko gre za naravo kolcanja, ki je alarmni signal telesa, da naj prekine z vnosom neke moteče substance, ter na drugi strani naravni odziv telesa na simptome utapljanja. Polna usta vode in poskus dihanja skozi vodo telo zazna kot alarm najvišje stopnje, češ utapljamo se! Zato v tem trenutku ustavi vse nepotrebne alarme nižje stopnje in se osredotoči na čim bolj efektivno dihanje, da si bo nabralo čimveč kisika, če bi se res utopili. Ker kolcanje preprečuje tekoče in mirno dihanje, telo TAKOJ USTAVI KOLCANJE, da lahko čim bolje diha. Simpl ko' pasulj, je tako?

Kaj kolcanje sploh je?

Kolikor mi je znano, ne obstaja uradna definicija, kaj kolcanje kot telesno opravilo sploh je. Ok, vemo, da gre tu za krčenje trebušne prepone, vemo, da so tu živčni impulzi...vendar ne vemo, kaj telo sporoča s kolcanjem.

Moja teorija je, da je kolcanje neke vrste ALARM in PREVENTIVNI ukrep telesa, ko je zgornji prebavni trakt prestopil neko mejo nadzorovane uravnovešenosti. Predvsem gre tu po moje za zakisanost (ok, pustimo predsodke glede zakisanosti telesa) in zmožnosti prebavnih organov, da to kislost zadržijo v zdravih mejah.

Mogoče je šlo samo za par pljuskov želodčne kisline po ranah v želodcu, ker je telo interpretiralo kot vnos neke hrane ali pijače, ki je povzročila dodatno razjedanje ranjene stene želodčne sluznice in je zato sprožilo kolcaje kot preventivo, češ, nehaj piti, jesti, ker me boli.

Možno, da smo kislost prebavnih sokov močno vrgli iz ravnovesja nekoč v preteklosti s prekomernim popivanjem, ovojnica črevesja in želodca ima (kot vemo) enako celično sestavo, kot možgani (pravzaprav so možgani in ovojnica prebavil v embriu nastali iz istega skupka celic!), torej je naš prebavni trakt do neke stopnje inteligenten. Si je pač zapomnil, pivo = živo sranje za kislino v želodcu in bo tudi po par letih na en sam požirek piva odreagiral z alarmom - Hik!
Če to prevedemo v slovenščino, bi želodec rekel: "Nehaj!"

Nadaljujem s teorijo ob priliki...

No comments:

Post a Comment